hus målat med slamfärg

Slamfärg – allt du behöver veta

Alla som någon gång har behövt måla om huset har hört talas om slamfärg.

Det är en färg som funnits i Sverige sedan 1500-talet och som är en av de mest beprövade färgtyperna som finns. Det gör att man kan vara säker på att resultatet blir bra så länge som man följer instruktionerna ordentligt.  Men det som slamfärg egentligen är kan vara svårt att känna till. Det är nämligen färgpigment uppblandat i lim. Det gör att när limmet torkar så sitter färgpigmenten kvar på den målade ytan. Det gör att slamfärg till en färg som är väldigt enkel att använda sig av. Dessutom behöver man inte göra mer än att blanda om färgen ordentligt.

Hur man använder slamfärg

Det kan vara bra att veta hur man använder sig av slamfärg och det är helt enkelt en vattenbaserad limfärg. Det är grunden i allt du behöver veta om slamfärg och är egentligen det mest basala.

För att använda slamfärg är inte svårt och det enda man behöver göra är att måla fasaden. Men det kräver dock att man förberett fasaden innan man börjar måla. För även om slamfärgen är enkel att använda så krävs det att man förbereder fasaden ordentligt.

Grunden i hur man förbereder fasaden ligger i att borsta bort löst sittande färg. Även att ta bort smuts samt föroreningar som kan ha uppstått under tiden är viktigt. Det är ett steg som måste göras och som kan göra att färgen inte fäster om man inte gör det. Så se till att följa alla instruktioner som följer med slamfärgen.

När man målar med slamfärg så är det viktigt att fuktigheten i träet man målar inte är högre än 15 % och att temperaturen inte är under 5 plusgrader. Det påverkar nämligen hur bra färgen sätter. Om man målar om i för låga temperaturer så kan färgen flagna och falla bort.

Vilken slamfärg ska man välja?

Det finns gott om olika tillverkare av slamfärg och man kan nästan välja vilken som. Men det bästa är alltid att använda sig av en färg av en tillverkare som man känner till och vet håller en bra kvalitet på sin färg. Det kan nämligen vara så att en högkvalitetsfärg gör att man slipper måla om efter bara några år. Se till att kontrollera hur lång tid som tillverkaren garanterar att färgen håller. Då har du en bra måttstock på när du behöver måla om igen. För livstiden brukar vara räknade konservativt så du kan lägga på ett par år till på den. Men det beror självklart på väder och vind och kan inte helt användas för att vara säker på när du måste måla om igen.

Att köpa slamfärg

När det väl är dags för att köpa slamfärg finns det en hel del att ta hänsyn till. Framförallt vill kan köpa rätt produkt för rätt färg. Genom att jämföra priser och olika märken kan man skapa sig en uppfattning om vad som passar bäst. En annan viktig faktor är att läsa recensioner om produkten du är intresserad av. På så vis kan du skapa dig en uppfattning om vad tidigare kunder tycker om produkten. Glöm heller inte att köpa rätt mängd av slamfärg. Det är bättre att köpa för mycket än för lite färg. Den överflödiga färgen kan du spara eller lämna tillbaka.

Sammanfattning

Slamfärg är en vattenbaserad limfärg. Där färgpigment blandas ut med lim eller klister och som är otroligt enkel att använda. Du behöver bara se till att färgen är ordentligt blandad och fasaden förberedd så kommer du få ett väldigt bra resultat. Slamfärg släpper igenom fukt men låter även fasaden andas till skillnad från syntetiska färger.

Dela till flera…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *