Skillnaden mellan elhandel och elnät

Att teckna avtal för elhandel är något som ofta ställer till ordentliga problem för många i Sverige. Nu när det börjar bli höst och kallt så blir det extra tydligt att det finns många alternativ för uppvärmning av lägenheten eller villan. De senaste decennierna har fjärrvärme blivit ett populärt och säkert alternativ, precis som bergvärme och ytjordvärme.  Men det är också många som använder sig av klassisk elpatron för sitt elnät, något som bör kräva ett aktivt val. Men det är mycket att tänka på, och det är krångliga termer för många. Varför har jag två avtal för min elektricitet? Vad är det för skillnad på elhandel och elnät?

En representant för Habo Energi beskrev det väldigt enkelt. Det blev så pass lätt att förstå att alla bör vara med på det. Att köpa el är som att åka tåg. När en ska ut på en tågresa finns det två företag inblandade. Dels är det Trafikverket (det som tidigare hette Banverket just här), de tar hand om järnvägsnätet och ser till att det finns spår mellan mina stationer. Sedan köper jag min biljett av SJ, som i sin tur står för trafiken mellan de platser jag ska åka mellan.

På samma sätt som tågresan fungerar det med elhandel, och det är därför du kan ha två olika avtal med elbolag. Oftast är det ditt lokala elbolag som står för elledningar och driften av kraftstationerna. De ser till att strömmen kan nå fram till din bostad. Det här är ditt avtal för elnät, och de motsvarar Trafikverket. Sedan finns motsvarigheten till SJ, och det är den du kan välja fritt bland. Här väljer du helt enkelt vilket företag som ska stå för trafiken, alltså själva elektriciteten. Där väljer du fritt bland alla företag i Sverige – oavsett om du vill ha Vattenfall, EON eller Habo Energi.

Det här är själva grunden i elhandel, och det är därför du kan ha två olika elhandelsavtal. Hoppas det blev lite klarare.

Dela till flera…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *