Stockholm

Fastighetsmäklare eller sälja själv?

Många kunder hos oss hör av sig i en tid när de funderar på att sälja sin fastighet. Fastighetsmäklare eller inte? Sedan varierar typen av bostad som ska säljas. Ibland är det en bostadsrätt där hjälp med inredning och homestyling önskas, och ibland är det en hel fastighet med tillhörande bostadshus i form av en villa. Även där är det ofta homestyling av interiören som är aktuell, men lika ofta handlar det om att planera sin trädgård och göra även den attraktiv för köparen.

En fråga som ofta dyker upp är om det är värt att anlita en fastighetsmäklare eller om det går att sälja själv. Svaret är oftast ja på båda frågorna. Det går att sälja själv, men fördelarna med att låta en mäklare ta hand om försäljningen väger oftast upp den kostnad som de tar. Bland fördelarna finns naturligtvis den trygghet för både säljare och köpare som kommer av att en registrerad fastighetsmäklare tar hand om kontraktskrivning och även värdering av huset. Dessutom har de möjligheter att annonsera på forum som är speciellt lämpade för försäljning, där personer intresserade av att köpa hus faktiskt tittar sig omkring.

Hus- och lägenhetsförsäljning tar din fastighetsmäklare hand om.

Ofta har dessa fastighetsmäklare – åtminstone de stora kedjorna – dessutom väldigt goda kontakter med såväl jurister som banker, vilket återigen underlättar för både köpare och säljare. Säljaren kan ofta slippa ta ansvar i efterhand för skador som inte deklarerats, och för köparen blir det en trygghet i att veta att fel deklareras i det prospekt som man får under en visning.

Utöver detta finns naturligtvis också fördelen med att få en korrekt värdering av bostaden. Värderingen är nog så viktig om det ska vara möjligt att få ut så mycket som möjligt av en husförsäljning. Fastighetsmäklare har oftast väldigt god lokal förankring, vilket med tiden har gett dem en förmåga att placera in huset i rätt ekonomiskt läge, allt för att du som säljare ska få så bra betalt som möjligt, samtidigt som det ska få många intressenter att vilja dyka upp på en husvisning (eller husvisningar).

Utbilda sig till registrerad fastighetsmäklare

Kan vem som helst kalla sig mäklare? Nej, inte längre. Idag krävs det faktiskt en två år lång högskoleutbildning (120 högskolepoäng) för att överhuvudtaget kunna kalla sig för fastighetsmäklare. Efter utbildningen krävs en 10 veckor lång praktik hos en fastighetsmäklarbyrå innan Fastighetsmäklarinspektionen beslutar om den blivande mäklaren ska få kunna kalla sig för registrerad fastighetsmäklare.

Våra rekommendationer

Så när vi får frågor om man ska sälja själv eller anlita en mäklare så brukar vi alltid rekommendera att faktiskt ta hjälp av en kunnig och auktoriserad person. Det innebär en trygghet både för säljare och köpare som är svår att uppnå själv. Dessutom är det en chans att faktiskt få ut så mycket som möjligt av försäljningen, och kostnaderna som mäklarna tar når sällan upp till de nivåer som gör att det blir en förlustaffär jämfört med att sköta försäljningen själv.

Vi har tidigare bott och verkat i Jönköping, och en av våra bästa kontakter har skett via Fastighetsbyrån, som är en del av Swedbank. Fördelen med en stor aktör som Fastighetsbyrån är den nära kontakten mellan fastighetsmäklare och bank respektive jurister, vilket gör att man som kund aldrig behöver vända sig till flera olika företag. Det här är enkelhet och smidighet i sin bästa form.

photos by: &
Dela till flera…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *