Fasader på hus i Gamla stan i Stockholm som har tvättats.

Smutsig fasad? Dags för en fasadtvätt.

Har du som så många andra drabbats av ofrivilligt klotter på din fasad? Det är troligtvis ingen större tröst, men du är absolut inte ensam. Klotter är ett av de brott som har ökat mest de senaste decennierna, och det är oerhört tråkigt att upptäcka att någon såg just din vägg som en bra yta för att sprida färg på.

Klottersanering och fasadtvätt har därför blivit allt vanligare. Men att fundera på att tvätta fasaden är inte nödvändigt endast när någon har gått loss med sprayburken. Att rengöra husväggen är från sot, smuts från trafiken och mossa är ett alldeles ypperligt sätt att förlänga livslängden på husets yttersida och fasad. Samtidigt får det ett hus att sticka ut och se både inbjudande och fräscht ut.

Ett av alla företag som jobbar med just denna typ av fasadtvätt är Color Off i Stockholm. De skriver själva på sin hemsida:

Vid fasadtvätt gäller det att använda tvättmedel som är så skonsamma som möjligt så att inte fasaden förstörs. Man börjar med att skölja fasaden med rent vatten, därefter tvättas fasaden och avslutas med en sköljning med rent vatten.

Det är alltså viktigt att använda rikligt med vatten när fasaden ska tvättas. Själva brukar vi klara av att köra mindre husfasader när vi är ute hos våra kunder, men för att bli riktigt effektiva även på högre höjder så är det oftast lämpligt att anlita ett proffs. I Stockholm och i trakterna runt Uppsala vet vi av erfarenhet att Color Off gör ett väldigt bra jobb, så där går våra rekommendationer starka.

Efter att fasaden har rengjorts och tvättats, återstår en punkt som ofta glöms bort i sammanhanget: impregnering. Genom att impregnera väggarna utvändigt skapas ett hållbart skydd som effektivt stöter ifrån sig smuts och annat som annars tenderar att slita på fasaden helt i onödan. Dyrt med impregnering? Inte om du jämför med tiden det tar att göra om tvätten en gång till.

 

Omslagsfoto: Olof Senestam

 

Dela till flera…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *