Metallskrot och andra material på väg till återvinning

Metallåtervinning och sortering av trä och växter

I vårt arbete hos våra uppdragsgivare får vi ofta frågor om återvinning av olika material, bland annat metall, trä och övriga växter. När man jobbar med omplanering och ombyggnation av trädgårdar är det naturligt att det blir en hel del skräp och skrot över som tidigare bara har slängts på soptippen. Tyvärr har detta beteende pågått under ganska lång tid, när det i själva verket är väldigt lätt att återvinna.

Hur återvinner jag trä?

Trä räknas som brännbart material, och antingen kan du slänga det på en sortergård i din hemkommun. Alla kommuner tillhandahåller idag stationer för återvinning av restprodukter, däribland trä.

Äger du en öppen spis, kamin eller kakelugn kan trärester naturligtvis också vara ett lämpligt material under årets kalla månader för att höja värmen i huset, och därmed också minska kostnaderna för dyr uppvärmning via el och fjärrvärme. Dessutom är det fantastiskt trevligt att sätta sig framför brasan och njuta av värmen från elden.

Hur återvinner jag övriga växter?

När det gäller övriga växter – såsom löv, blommor och gräs – så går det alldeles utmärkt att kompostera materialet. Varm- eller kallkompost spelar mindre roll, men du kan med fördel använda dig av kallkompost. Lägg på överblivet gräs och växter under sommaren, och njut året därpå av mylla att kunna plantera dina växter i. Läs mer om kompostering i den utmärkta artikeln på odla.nu.

Hur återvinner jag metall?

Metaller är mer komplicerade ämnen att återvinna, i synnerhet då det kräver att du som ägare av skrotet låter någon annan ta hand om det. Samtidigt som det kräver en aktiv handling för återvinning, är det här något som sparar oändligt mycket på jordens resurser. Vi använder oss ofta av Svensk Metallåtervinning i vårt arbete med att skapa en hållbar framtid även för kommande generationer, mycket för att de har insett värdet av att spara upp till 95% av den energi som annars går åt till att bryta ny metall.

Hur går det då till när metall ska återvinnas? Industriskrot är den största delen, och där samlas metaller av alla slag ihop (mycket kommer som spån från fräsning och svarvning). Därefter sorteras de olika metallerna ut och särskiljs från varandra innan de bearbetas och säljs tillbaka till stålverk och gjuterier som retur-råvaror.

Visste du till exempel att det år 2010 återvanns nästan 400 000 ton metall över hela världen, varav lilla Sverige stod för ungefär 33 000 ton? Visste du att ungefär 40% av all framställning av stål sker med återvunnet material?

Metallåtervinning handlar inte bara om att panta returburkar av aluminium, utan lika mycket om att se till att materialet hamnar på rätt plats – allt för att vi ska kunna skapa en bra värld även åt våra barn och barnbarn.

 

Nu när du har lärt dig hur du återvinner och drar nytta av materialen, hoppas vi att du vill vara med oss och kämpa för ett hållbart och återvinnande samhälle där vi kan återvinna metallskrot, trä och andra material effektivt.

Dela till flera…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email